Duurzaam verwarmen

Niemand wil straks zonder verwarming zitten. Maar met welke energiebronnen kunnen we aardgas vervangen? Momenteel zijn er drie mogelijkheden die we in onze gemeente kunnen inzetten.

Warmtenet

Met ondergrondse leidingen wordt warm water rondgepompt. In de gemeente Geertruidenberg hebben we daar al veel ervaring mee. Delen van Geertruidenberg en Raamsdonksveer maken gebruik van het warmtenet van de Amercentrale. Een warmtenet kan draaien op restwarmte uit centrales of industrie. Dit is niet altijd duurzame warmte. In de toekomst zal ook warmte uit de aarde (geothermie) of water van bijvoorbeeld de Donge (aquathermie) worden gewonnen. Een warmtenet kan voor veel huizen en gebouwen de oplossing zijn. Vaak met bestaande radiatoren.

Duurzaam gas

Net als aardgas levert duurzaam gas (uit biogas of waterstof), hoge temperatuur warmte. Het kan makkelijk aardgas vervangen. Helaas is duurzaam gas beperkt beschikbaar. Daarom denken we het alleen in te kunnen zetten waar andere oplossingen niet mogelijk zijn. Bijvoorbeeld in woningen die niet goed zijn te isoleren zoals monumenten of oude woningen in een lintbebouwing.

Warmtepomp

Een elektrische waterpomp maakt warmte en warm water. Een warmtepomp wordt meestal gecombineerd met vloerverwarming of met speciale radiatoren voor lage temperatuur. Een warmtepomp gebruikt veel elektrische energie. Het is daarom belangrijk om eerst zo goed mogelijk je huis te isoleren. Ook is het slim om met zonnepanelen zelf elektrische energie op te wekken.

Oplossingen per buurt

Per buurt in Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer wordt naar de beste oplossing gekeken om van het aardgas te kunnen.

Planning

Tussen 2020 en 2050 gaan alle huizen in Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer van het gas. Lees meer over de planning.

Buurtuitvoeringsplan

In een aantal buurten in de gemeente Geertruidenberg wordt gestart met een verkenning om van het aardgas af te gaan. Lees er meer over.