Energiecoaches
Wil je gratis hulp van een energiecoach? Of wil je zelf energiecoach worden en anderen helpen? Lees dan hieronder vooral verder. Door de hoge energieprijzen willen meer mensen zonnepanelen en hun huis isoleren. Of zelfs helemaal van het gas af met bijvoorbeeld een warmtepomp. Er is steeds meer mogelijk. Maar waar begin je en welke keuzes maak je. De energiecoach helpt je daarbij. De energiecoaches zijn vrijwilligers. Ze kijken samen met jou, wat voor jouw huis de beste keuze is. Dus welke maatregelen voor jou het meest gunstig zijn om energie en geld te besparen. Wij stellen de energiecoaches graag aan je voor.

Energiecoach Leon

Energie en geld besparen

Ik heb mijn huis in 5 jaar tijd van binnen en van buiten helemaal vernieuwd en uitgebouwd. Veel tijd is besteed aan energie en isolatie. De energietransitie heeft mijn interesse. Vanuit mijn werk in de procesregeling en advisering in de glastuinbouw kom ik veel in aanraking met energievraagstukken en alternatieve bronnen. Daarnaast was ik de afgelopen 10 jaar, naast mijn werk, actief als zelfstandig budgetcoach. Daar heb ik geleerd om anderen te coachen. Mijn belangrijkste motivatie is de toekomst van onze aarde. Als ik zelf niet veel meer kan doen aan besparing, kan ik anderen daarmee nog helpen. En dat ze daarbij geld besparen, is mooi meegenomen.

Energiecoach Johan

Bewoners helpen met verduurzamen

Sinds juni 2022 ben ik als vrijwilliger bij de Gemeente Geertruidenberg in dienst als energiecoach. In maart 2021 ben ik gestopt met werken op de Amercentrale, waar ik ruim 43 jaar met veel plezier heb gewerkt, de laatste jaren als electrical engineer. In 2022 heb ik in een advertentie van de gemeente Geertruidenberg gelezen dat er behoefte was aan energie coachen. Ik heb hierop gereageerd, en na een keer met een energiecoach te zijn meegelopen ben ik begonnen aan de opleiding. Hierna ben ik gestart met huisbezoeken.

Het leuke van het werk als energiecoach is dat elk huis zijn eigen problemen en aandachtspunten heeft om te verduurzamen. Soms zijn de oplossingen simpel, een andere keer is het lastiger om maatregelen te nemen. Ik probeer altijd samen met de bewoners een plan op te stellen richting duurzaam verwarmen/ energie besparen. Belangrijk is om eerst de maatregelen te nemen die het meeste opleveren. Ook is het belangrijk om bepaalde maatregelen op een geschikt moment uit te voeren, bijvoorbeeld bij een renovatie of verbouwing van de woning. Ik volg de energietransitie met belangstelling en heb mijn uit 1954 daterende woning ook verduurzaamd. Hierdoor heb ik ook ervaring opgedaan, die ik met de bewoners van de Gemeente Geertruidenberg kan delen.

Energiecoach Henry

Een knus en comfortabel huis creëren

Opgeleid als constructeur en begonnen als junior bouwkundig inspecteur heb ik helaas door long covid gezondheidsproblemen gekregen waardoor ik mijn werk niet meer kon voortzetten. Omdat ik al bezig was met mijn huis te verduurzamen leek het mij leuk om energiecoach te worden. Zo kan ik weer onder de mensen komen en kan ik ook met andere bewoners in gesprek gaan over de mogelijke knelpunten die zij ondervinden om hun huis te verduurzamen.

Energiecoach Henk

Van onverschilligheid naar actie: Mijn reis naar Energiecoach in Raamsdonk

Ik ben 5 jaar geleden naar Raamsdonk verhuisd, na 43 jaar bij het Openbaar Ministerie in Arnhem te hebben gewerkt.

Eerlijk gezegd heb ik mij nooit zo met het klimaat bezig gehouden. Mijn appartement is
immers voorzien van driedubbel glas en vloerverwarming en energiezuinige apparaten.
Mijn gedachte was dan ook, laten ze de grote vervuiler dan maar eerst aanpakken. Door
het zien van televisiebeelden, de discussie over het klimaat en de opwarming van de
aarde ben ik me gaan afvragen wat mijn bijdrage zou kunnen zijn. Met wat kleine
aanpassingen in mijn appartement zag ik dit terug in de energienota. Ik las een
advertentie voor het werven van energiecoaches in de gemeente Geertruidenberg en
daar heb ik op gereageerd. Mijn motivatie is o m als energiecoach samen met mensen
die daarom vragen te kijken wat hun bijdrage kan zijn om niet alleen de energienota te
verlagen en bij te dragen aan een beter klimaat , maar ook te enthousiasmeren.

Energiecoach Agnes

Luisteren, doorvragen en samen praktische mogelijkheden inventariseren

Het is mijn uitdaging als energiecoach om samen met de bewoners het energievraagstuk van hun huis te bekijken. Zo wil ik samen tot een praktisch, betaalbaar pakket maatregelen komen. Maatregelen die bijdragen aan een duurzaam en comfortabel huis. Praktische ervaring heb ik opgedaan bij het verduurzamen en moderniseren van een vooroorlogs huis in Breda.

 Mijn interesse voor duurzaamheid stamt uit mijn agrarische roots: alles werd hergebruikt, maar zeker ook uit mijn opleiding als milieukundig ingenieur. Ik ben van het haalbare en praktische. De cirkel is rond nu ik mijn interesse kan combineren met mijn coachvaardigheden die ik heb opgedaan in mijn werkzame leven (1979-2021). Dat heeft zich voornamelijk afgespeeld in het ontwikkelen en trainen van mensen. Ik ben opleidingsdirecteur milieukunde geweest in het HBO-onderwijs; daarna heb ik 25 jaar leiding gegeven aan Wateropleidingen/World Water Academy en daar ruim 50.000 diploma’s voor bij-en nascholing van water professionals ondertekend. Kort na mijn pensionering ben ik gestart als digitale taalcoach voor nieuwe Nederlanders.

Energiecoach Jeffrey

Van deskundige naar Energiecoach: Een Leven van delen en duurzaamheid

De energietransitie, de huidige crisis en de verduurzaming hebben altijd mijn interesse gehad. En nog steeds. De huidige onzekerheden en het politieke landschap ten spijt.

Vanuit mijn ervaring, kennis en kunde wil ik dit graag delen met anderen. Vandaar dat ik mij heb aangemeld voor energiecoach voor deze gemeente.

In mijn werkzame leven (> 40 jaar) als (Staf) Arbeidsdeskundige en Beleidsmedewerker bij UWV en haar rechtsvoorgangers heb ik ervaring opgedaan binnen de sociale zekerheid voor arbeidsongeschikten en mensen met een beperking. Vanuit deze rol was ik coach voor mijn collega’s en de cliënten vanuit UWV. Ook was ik zo’n 7 jaar werkzaam als HRM deskundige binnen de gemeente Geertruidenberg. Ik verwacht dan ook deze hoedanigheden, kennis en met name de ontwikkelingen rondom de energietransitie verder te kunnen uitdragen naar de bewoners in onze gemeente.

Afspraak maken?

Heb je je nog niet aangemeld voor een afspraak? Dan kan dat via de link hieronder. Er zijn al veel aanvragen voor hulp van de energiecoach. Het kan hierdoor wat langer duren voor er een afspraak wordt gemaakt.

Energiecoach worden?

Door de grote vraag naar advies zijn we op zoek naar nieuwe energiecoaches. Heb jij zelf ervaring met duurzaamheid en wil je jouw kennis graag inzetten om anderen te helpen. Meld je dan aan als energiecoach. Je krijgt voor je aan de slag gaat een training en je komt te werken binnen een enthousiast team van vrijwilligers. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar duurzaamheid@geertruidenberg.nl.