Aardgasvrij wonen

Aardgasvrij wonen klinkt als een verre toekomt. Maar het komt snel dichterbij. Tussen nu in 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn en duurzaam worden verwarmd. Er zijn nu al woningen die zo ver zijn. En de komende jaren worden dat er steeds meer. De gemeente Geertruidenberg bekijkt samen met jou en je buurt naar oplossingen.

 

Het klimaatakkoord, wat heeft dat met mijn huis te maken?

In 2016 is het klimaatakkoord van Parijs door de EU en Nederland ondertekend. De belangrijkste afspraak is dat de energievoorziening in 2050 bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal moet zijn. Duurzame energiebronnen zijn bijvoorbeeld zon en wind. Onze huizen met aardgas verwarmen, is daarom na 2050 voorbij.

Transitievisie Warmte

Het merendeel van de huizen in de gemeente Geertruidenberg wordt nu nog verwarmd met aardgas. Dat veranderen, gaat niet van de ene op de andere dag. Daarom maakt elke gemeente een Transitievisie Warmte. Met deze visie geven gemeenten aan welke mogelijkheden er zijn om aardgas te vervangen. Dit kan verschillen per wijk, dorp of buurt. 

De gemeente Geertruidenberg heeft een eerste versie gemaakt van de Transitievisie Warmte. Dit wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Duurzaam verwarmen

Aardgas wordt in Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer vervangen door een warmtenet, duurzaam gas of een warmtepomp.

Oplossingen per wijk

Per wijk in Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer wordt naar de beste oplossing gekeken om van het aardgas te kunnen.

Planning

Tussen 2020 en 2050 gaan alle huizen in Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer van het gas. Lees meer over de planning.

Verkenningsbuurten

In een aantal wijken in de gemeente Geertruidenberg wordt gestart met een verkenning om van het aardgas af te gaan. Lees er meer over.

Vrouw die over brug fietst

Download de Transitievisie Warmte Geertruidenberg

In Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas. Ook in Geertruidenberg zullen alle huizen en andere gebouwen tussen nu en 2050 overstappen op een andere techniek voor verwarming, warm water en koken. Dat doen we stap voor stap. In dit document, de Transitievisie Warmte, leest u wat de plannen zijn.

Download hier de Transitievisie Warmte van de gemeente Geertruidenberg

Bekijk de webinar

Heeft u de informatiebijeenkomst gemist? U kunt de opname hier terugkijken.